Artikler & Tips

19okt
2016

Væk med fugleklatterne på bilen

Væk med fugleklatterne på bilen

ALD har de senere år set en stigning i antallet af lakskader fra fugleklatter på leasingbiler, når de returneres efter endt leasingperiode. Dette hænger godt sammen med mediernes historier om, at der kommer flere måger og duer i byerne og dermed flere klatter. For at fugleklatterne ikke bliver en omkostning, er det vigtigt at fjerne dem hurtigt. Vi har rådført os med vores Check-in Manager hos ALD, Henrik Green, som guider dig til, hvordan du fjerner klatterne og undgår lakskader.  

Mågerne har indtaget byerne, og et stigende antal fugleklatter begynder at kunne mærkes. Hos ALD ser vi i dag omkring 25% flere biler med lakskader efter fugleklatter end for bare et par år siden. ”Når vi ser på de lakskader, vi behandler efter fugleklatter, har der været en klar stigning. Og vi kender det selv, for vores egen parkeringsplads har problemet med mågerne og klatterne", siger Henrik Green, der som Check-in Manager tager imod biler efter afsluttet leasing.

En fugleklat indeholder syre og vil begynde at ætse sig ned gennem lakken. Får man ikke fjernet klatten hurtigt, vil den skabe krakeleringer i det øverste lag lak – klarlakken – og så begynder pengene at løbe stærkt.

Omlakering i værste fald

Udover at det ikke er kønt at kigge på, og at bilen ikke har godt af skader i lakken, kommer problemet desværre helt kontant, når man afleverer bilen, hvis en omlakering er nødvendig”, fortæller Henrik Green. Men er klatten væk i tide, kan et mærke i lakken helt undgås eller med held poleres væk. "Det er til at overkomme for de fleste, og omkostningen ved polering påtager vi os gerne, når vi alligevel klargør en tilbageleveret bil", tilføjer Henrik Green.

Læg en våd klud på klatten

Når fugleklatten sidder på bilen, nytter det ikke at vente til næste gang, man alligevel skal i vaskehallen. Selv nogle timer kan skade lakken mærkbart. Og fjernelsen skal ske nænsomt. En indtørret fugleklat kan virke som et stykke sandpapir på lakken.

Derfor: hav en blød klud liggende i bilen. Væd den med vand og om muligt med lidt klar sæbe. Læg kluden på klatten og lad den blive opløst. Herefter fjernes klatten med yderligere rigeligt vand. Forsøg aldrig blot at tørre fugleklatten væk med et stykke papir, en svamp eller skraber, da det vil lave ridser og skade lakken.

Også når det gælder fugleklatter, er forebyggelse bedre end helbredelse. Henrik Green anbefaler: ”Brug et minut til at gå rundt om bilen, når du henter den efter en parkering udendørs. Især hvis du har parkeret i nærheden af træer eller luftledninger eller under et tagudhæng. Det vil lønne sig rigtig godt i den sidste ende”.

Har bilens farve betydning?

Det har tidligere været nævnt, at nogle bilfarver tiltrak måger og øvrige fugle mere end andre, men her kan Henrik Green berolige os: ”Antallet af klatter ser ud til at være helt uafhængigt af farven på bilen. Til gengæld ses mærker efter klatterne lettere på mørke og sorte biler end på de lyse og sølvfarvede”.

Vi skønner, at det i dag er ca. 2% af firmabilsbrugere, der må aflevere en bil med lakskader, hvor omlakering er nødvendig på grund af fugleklatter. Men fjernes de i tide med den rette metode, så er der ingen grund til bekymring. Så væk med klatterne!