Nyheder

20jul

Pas på med Pokémon Go bag rattet - endnu en kilde til uopmærksomhed

Pas på med Pokémon Go bag rattet - endnu en kilde til uopmærksomhed

De første bilulykker, hvor føreren spillede Pokémon Go, er en realitet. Derfor opfordrer ALD nu bilisterne til at lave spilleregler i bilen – både for føreren og passagererne. Ellers frygter vi, at det stærkt populære spil vil bidrage til endnu flere af de såkaldte uopmærksomhedsulykker.

Endnu et forstyrrende element er en realitet – både foran og bagved rattet. Pokémon Go har allerede nu været skyld i ulykker i USA, hvor bilisterne spillede på mobilen, da de kørte galt. Vi venter, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi ser de første uheld herhjemme, hvor føreren også har været uopmærksom på grund af det meget populære spil, og har derfor sammensat en række gode råd til bilisterne.

- Vi kan se de første ulykker i USA med bilister, der indrømmer at have spillet, mens de kører galt. I stedet for bare at sidde og vente med hænderne i skødet vil vi hellere advare bilisterne nu: Tænk over det og lav spilleregler allerede inden du starter bilen, så du ikke bliver uopmærksom som fører, siger Michael Jensen, kommerciel direktør i ALD.

I den ene ulykke kørte føreren op bag i en politibil i Baltimore, USA. Han holdt mobilen med spillet op foran politibetjenten, da han stod ud af bilen. Hele episoden blev fanget af politiets kamera. I den anden ulykke kørte føreren ifølge medierne ind i et træ.

ALD kunne forleden offentliggøre, at netop skader og uheld, der skyldes uopmærksomhed, er steget med 20 procent på fem år. Nu ser vi, at Pokemon Go kan blive en kilde til endnu flere uopmærksomhedsuheld.

- Vi får allerede i dag skadesrapporter, hvor mobilen indgår som forklaring på ulykken. Vi frygter, det kun er et spørgsmål om tid, før der også i rapporterne kommer til at stå, at føreren eller passagerer spillede Pokémon Go. Derfor advarer vi nu og kommer med en række gode råd til at undgå, at risikoen opstår, siger Michael Jensen.

For det er ikke bare føreren, der skal tænke over spilleregler for Pokémon Go under kørslen. Også for passagererne er det nødvendigt at følge spillereglerne. Det kan ikke mindst være aktuelt på sommerens udflugter og bilferier.

- Et barn på bagsædet, der pludseligt opfordrer til, at man skal ændre retning eller svinge. Det vil selvsagt være meget risikabelt, hvis du følger opfordringen. Men bare opfordringen og efterfølgende diskussioner kan sluge din opmærksomhed som fører. Derfor skal barnet også være med på reglerne, siger Michael Jensen.

Han tilføjer, at rådene måske kan virke banale, men det vigtige er, at man bruger dem til at tænke over sin adfærd i trafikken, så vi undgår uopmærksomhedsulykker.

Gode råd fra ALD, når det gælder Pokémon Go i bilen

  1. Beslut dig allerede inden kørslen for ikke selv at spille mens du kører – eller at bruge mobiltelefonen til andet, der kan distrahere dig som fx mails eller sms
  2. Lav faste regler for andres spil under kørslen. For eksempel, at det er ok at spille, men at vejen til bestemmelsesstedet ikke ændres, og at det ikke er acceptabelt, at der bliver surmulet eller råbt til føreren
  3. Aftal evt. pauser undervejs, hvor der kan fanges Pokémon-figurer, samtidig med at der slappes af, inden turen går videre
  4. Vær opmærksom på fodgængere langs vejen, der ser ud til at spille og ikke tænker på trafikken, og på andre bilister, hvor bilen fx slingrer lidt.
  5. Lav en husregel om, at de familiemedlemmer, der kører din bil, eller andre der låner den, også skal følge rådene.

Læs mere om en bilulykke, hvor føreren spillede Pokémon Go:

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2016/07/14/pokmon-go-player-crashes-his-car-into-tree/87074762/