Artikler & Tips

22jun
2020

Grøn firmabil: Skal du vælge hybrid eller el?

Grøn firmabil: Skal du vælge hybrid eller el?

I en tid med stigende fokus på bæredygtighed og klima, vokser mulighederne for grønne transportløsninger stærkt. Dette er både drevet af teknologiforbedringer, politisk pres, billigere priser samt investeringer fra både bilfabrikanter, udbydere af mobilitetsløsninger og virksomheder med større flåder.

I ALD Automotive er bæredygtighed et af vores helt store strategiske fokusområder. Derfor har vi introduceret ALD Electric, som skal gøre det nemmere for virksomheder og medarbejdere at formulere en grønnere bilpolitik og leve op til denne. Vi udbyder en bred vifte af bæredygtige bilmodeller til firmabilsleasing, og vi tilbyder skræddersyet personlig rådgivning, så vi kan finde den hele rigtige bil til dig. Hvis du er en af dem, der snart skal til at vælge din næste grønne firmabil, kan du blive klædt godt på i denne guide, hvor vi dykker ned i forskellene på hybridbiler og elbiler.

Tre typer hybridbiler med hver sin CO2-effekt

Der findes tre former for hybridbiler: den milde hybridbil, den fulde hybridbil og plug-in-hybridbilen. Alle tre typer har en kombination af en brændstofmotor og en elmotor, men de adskiller sig primært fra hinanden i måden, hvorpå de to motorer arbejder sammen, hvilket også ses på CO2-effekten.

Den milde hybridbil har en elhjælpemotor, der giver ekstra moment

Den milde hybridbil kører primært på benzin eller diesel, men har også en meget lille elektrisk hjælpemotor. Elmotoren hjælper kun til i meget kort tid ad gangen og primært under acceleration for at skabe ekstra moment. Batteriet i elmotoren oplades ved opsamling af bremseenergi og kan ikke oplades via et eksternt opladningsstik. Blandt andet af denne grund har en mild hybrid ikke den store effekt på CO2-regnskabet. En klar fordel ved denne type er i stedet, at brændstoføkonomien er op til 10 % bedre end for benzin- og dieselbiler uden el-hjælpemotor.

Den fulde hybridbils elmotor yder aflastning for effektiv og miljørigtig kørsel

Den fulde hybridbil skaber fremdrift ved hjælp af en kombination mellem en elmotor og en brændstofmotor. De to motorer arbejder sammen for at køre så effektivt og miljøvenligt som muligt. Det vil sige, at på tidspunkter hvor forbrændingsmotoren har et højt brændstofforbrug, sætter elmotoren automatisk ind for at aflaste. Ligesom den milde hybridbil kan en fuld hybridbil ikke oplades via eksterne strømkilder, men oplades via brændstofmotoren ved kørsel og bremsning. Blandt andet af denne grund, er CO2-effekten for denne type også forholdsvis begrænset, men dog oftest bedre end den milde hybridbil. Således er brændstoføkonomien i en fuld hybridbil også mærkbart bedre end traditionelle benzin- og dieselbiler.

Plug-in-hybridbilens elmotor kan bruges alene på kortere strækninger

Plug-in-hybridbilen er rent teknisk meget lig en almindelig hybrid, men der er tre store forskelle: batteriet i plug-in-hybridbilen er meget større, forbrændingsmotoren er ofte mindre og så kan plug-in-hybriden oplades via eksterne strømkilder. Dette tillader langt mere kørsel på el, fordi brændstofmotoren ikke skal være tændt for at lade batteriet op. På korte ture vil man derfor ofte slet ikke bruge brændstofmotoren, hvilket gør, at plug-in-hybridbilen anses for at være langt mere brændstoføkonomisk og miljøvenlig end den milde og fulde hybridbil. For at holde CO2-udledningen nede kræver det dog, at dit kørselsmønster ikke inkluderer for meget motorvejskørsel og at du oplader elmotoren dagligt. For at få størst glæde af elmotoren i en plug-in-hybridbil anbefaler vi derfor, at du får installeret en hjemmeladestander eller at du som minimum har adgang til en ladestander på arbejdspladsen.

Elbilen kører på ren el 100 % af tiden

En elbil er drevet af ren elektricitet fra batterier. Det betyder, at elbilen ikke har en brændstofmotor, der kan tage over eller oplade batterierne, når elmotoren løber tør for strøm. En elbil skal altså oplades via eksterne strømkilder for at kunne køre. Køreturene i elbilen er derfor også i højere grad begrænset af batteriets rækkevidde, og en moderne elbil kører i dag maksimalt omkring 400-600 km. på en fuld opladning. Til gengæld kører den CO2-neutralt på alle køreture, og så sparer du penge på brændstof. En anden fordel er, at elbilen ligesom hybridbilen er født med automatgear, men i en elbil er der ingen motorstøj, fordi der ikke er nogen brændstofmotor. Selvom det at køre elbil p.t. medfører nogle begrænsninger i form af rækkevidde og opladningsmuligheder, er det værd at tage med, at teknologien og infrastrukturen omkring elbiler konstant forbedres. Vi vil blandt andet komme til at se, at batterierne i elbilen forbedres, så bilerne kan køre længere på en opladning og at de kan oplades hurtigere. Dette vil sammen med større udbredelse af offentlige ladepunkter i høj grad minimere ”rækkeviddeangsten” ved elbiler og eventuelle bekymringer vedrørende opladningstid.

Vælg den grønne firmabil, der passer til behov og bilpolitik

Elbilen er det klare valg, hvis du vil køre 100 % grønt, men hvis du helst ikke vil begrænses af ladetid og rækkevidde, er hybridbilen et rigtig godt alternativ, hvoraf plug-in-hybridbilen er den mest grønne løsning. På den anden side har hybridbilen to motorer, hvilket gør bilen tungere og giver mindre plads til bagagen. At vælge en grøn bil er altid en afvejning, og dit valg bør afhænge af dine ønsker og behov samt din virksomheds bilpolitik og bilbudget.

Uanset hvilken type du vælger, er du med til at investere i en grønnere fremtid for os alle, når du vælger en hybridbil eller en elbil. Gennem ALD Electric – en pakke af produkter og services – tilbyder vores rådgivere at finde den bedste grønne løsning for dig og din virksomhed. Læs mere her eller kontakt os på salg.dk@aldautomotive.com eller +45 33 55 81 40, hvis din virksomhed er klar til den grønne omstilling.