Artikler & Tips

30nov
2018

Her er den sikre vej til pisterne

Her er den sikre vej til pisterne

Danmark er et yndigt land, men bjerge har vi ikke mange af. Så når vinteren kommer, og sneen daler, pakker tusindvis af danskere tagboksen med ski og støvler og valfarter mod tinderne i nord eller syd. Er du blandt de mange, der tager turen i bil? Så læs det her først.

Det er vinter, det er skisæson, og dermed også højsæson for brækkede ben og forstuvede led. Men der er også skiglade danskere, der vender hjem fra skiferien med helt andre smerter.

Vidt forskellige færdselsregler i Europa

For selvom du er sikkerheden selv på pisterne, er det ikke sikkert, du er det på de europæiske lande- og motorveje. Her gælder nemlig vidt forskellige regler for både dig og din bil, og hvis du ikke er opmærksom på det, kan det resultere i gevaldige lommesmerter. For bøderne kan slå bunden ud af ethvert feriebudget.

Det er med andre ord ikke kun vejrudsigter og valutakurser, du skal tjekke, inden du sætter nøglen i tændingen og retter kursen nord- eller sydpå mod pisterne. Vi har samlet en række af de mest almindelige regler for både færdsel og din bil, som er anderledes end herhjemme.

Regler for vinterdæk

I flere lande er det for eksempel lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, og i bestemte områder er der endda påbud om snekæder. Der er dog store forskelle på, hvornår vinterdæk er både tilladte og påbudt i de forskellige lande, ligesom der er store forskelle på, hvor og hvornår det er tilladt at køre med pigdæk.

Inden du kører hjemmefra, er det også en rigtig god idé at tjekke om de lande og områder, du skal køre igennem, kræver, at du medbringer snekæder og andet særligt vinterudstyr. FDM har lavet en glimrende samlet oversigt over kravene til vinterdæk i Europa. Vær desuden opmærksom på, at Tyskland fra 1. januar 2018 har indført nye regler for vinterdæk.

Færdselsregler

Og det stopper langt fra her. Der er en lang række andre forskellige regler og krav til både bil, udstyr og dokumentation, som du bør have styr på, når du kører uden for landets grænser. Og de gælder naturligvis både sommer og vinter. Her får du nogle af de vigtigste – og en række links til yderligere oplysninger. Det er nyttig viden, uanset om turen foregår i privat- eller firmabil, og uanset om bilen er ejet eller leaset.

Der er en lang række mere eller mindre spidsfindige færdselsregler i de enkelte lande i Europa. Det gælder f.eks. regler for hastighed, lys og dæk og i Frankrig risikerer du sågar en bøde, hvis du ikke har en alkotest i bilen. Få det fulde overblik over reglerne for de enkelte lande her på FDM's hjemmeside (se hvert enkelt land nederst).

Dokumenter

Husk altid at medbringe:

  • Del 1 af registreringsattesten. Download og log ind på My ALD app'en eller benyt portalen til bestilling af del 1 af registreringsattesten.
  • Rødt kort der giver ret til SOS-vejhjælp, hvis bilen er kaskoforsikret. Du kan medbringe dette digitalt ved at downloade SOS Internationals app eller du kan printe kortet på deres hjemmeside. Begge dele kan gøres her
  • Grønt kort hvis du skal køre uden for EU, Norge, Island, Schweiz, Andorra og Serbien. Dette dokumenterer, at din bil er lovpligtigt ansvarsforsikret, men i de nævnte lande dokumenteres dette via din danske nummerplade. Hvis du er forsikret gennem ALD Forsikring og du skal køre i et af landene på denne liste, skal du kontakte os på telefon 33 55 80 60 eller forsikring.dk@aldautomotive.com for at få tilsendt det grønne kort.
  • Blåt sygesikringskort for alle i bilen - vær opmærksom på at mange blå sygesikringskort udløber i 2019.

Andre gode råd, før du kører

  • Sørg for, at bilen har fået et serviceeftersyn, der stadig er gældende.
  • Kontrollér dæktrykket inkl. eventuelt reservehjul. Husk, at det kan være nødvendigt med højere dæktryk end normalt, når bilen er fuldt ferielæsset.
  • Kontrollér dækmønstret, der skal være min. 1,6 mm i hele EU, og om vinteren skal mønstret være meget bedre end det normale minimumskrav. I øvrigt er reglerne for vinterdækmønster i f.eks. Sverige og Norge, forskellig fra sommerdæk.
  • Kontrollér oliestanden før afgang og efter første tankstop.
  • Kontrollér sprinklervæske og kølervæske. Sprinklervæske skal være af god kvalitet, der er frostsikret ordentligt. Der findes mange billige typer, der kun er frostsikret til mellem -10 og -15 grader.
  • Placér tung bagage så lavt og så langt fremme mod bagsæderyglænet som muligt.
  • Tjek eventuelt ferietrafikken på vejdirektoratet.dk

Gode råd, når du er kommet afsted

  • Lad være med at tale i håndholdt mobiltelefon. Det er både livsfarligt og ulovligt.
  • Læg værdierne i bagagerummet eller tag dem med dig, når du parkerer bilen.
  • Motoren bruger mere olie ved høje hastigheder, så tjek den oftere, når du kører langt.

Hvis uheldet er ude

Hvis du er involveret i et færdselsuheld, er det vigtigt at notere:

  • modpartens navn
  • modpartens forsikringsselskab
  • bilens registreringsnummer
  • nationaliteten på bilen
  • mærke og type på bilen
  • tid og sted
  • navne på eventuelle vidner

Tag desuden gerne et billede af skaden på både din egen og modpartens bil, skadested og bilens placering. Hvis modparten kører i lastbil med trailer, er det også vigtigt at få registreringsnummeret på hovedvognen. Er du forsikret gennem ALD kan du via My ALD app'en anmelde skaden og uploade billeder.

Nyttige links

Hvis du gik glip af de nyttige links i teksten, så har vi samlet dem – og nogle stykker ekstra – her:

 

God tur og rigtig god skiferie!

 

Bidragsyder:
Ulrik Weiss, Technical Manager, ALD Automotive