Nyheder

11jul
2016

Stor stigning i antallet af uopmærksomme bilister

Stor stigning i antallet af uopmærksomme bilister

Mobiltelefonen, radioen og snak med passagererne i bilen forstyrrer os mere og mere. En ny opgørelse viser stor stigning i skader og ulykker, hvor bilisternes uopmærksomhed spiller en vigtig rolle. Stigningen kommer på trods af, at vi danskere gennem både kampagner og artikler er blevet advaret om, hvor farligt det er at være uopmærksom bag rattet.

Vi tjekker sms’er, taler i håndholdt mobil og roder med radioen, mens vi kører. Alt sammen på trods af kampagner og generelt stigende fokus på, at vi skal koncentrere os om at køre bil, når vi sidder bag rattet. Og alt for ofte går det galt: På bare fem år er antallet af uheld, hvor uopmærksomhed hos bilisten spiller en vigtig rolle, steget med 20 procent. Det viser en ny opgørelse på baggrund af samtlige indberetninger af skader til ALD, et af Danmarks største leasingselskaber.

- Uheldene burde være faldet men er i stedet steget. Vi har tabt fokus på det gode budskab om, at køre bil når vi kører bil, samtidig med, at vi får flere og flere muligheder for at distrahere os selv. Ikke mindst med vores smartphones. Det er en trist udvikling, når man tænker på, hvor grueligt galt det kan gå, siger Michael Jensen, direktør i ALD.

Uddrag fra forsikringsrapporterne taler da også deres tydelige sprog: ”Trafikken stopper, og det overser hun, da hun taler i telefon.” ”Skal sætte sin tlf. i holderen og ser ikke modpart som holder stille. Han påkører derfor modpart.” ”Han kører i overhalingsbanen. Han skal justere radioen og ser ikke at de forankørende bremser. Han påkører den forankørende, som støder op i den næste, som igen rammer den næste.”

Se interview og mere om nyheden på TV2 her

Kører i blinde

Rådet for Sikker Trafik har beregnet, at hvis man kører 80 km/t og kigger på radioen eller mobilen i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter i blinde.

- Jeg tror, vi alle har set andre sidde og fumle med mobilen i hænderne, når de kører, og mange af os må nok indrømme, at det har vi også selv gjort. Men faktisk er det let at undgå med en håndfri installation og en aftale med sig selv om, at man ikke sms’er under kørslen, siger Michael Jensen, ALD.

Også når man ser på andelen af uopmærksomhedsheld i forhold til samtlige uheld, er tallet stigende: Fra at ligge på 37 pct. i 2011 er andelen af uopmærksomhedsuheld på 40 pct. i 2015.

- Konklusionen er, at vi må gøre endnu mere for at fortælle bilisterne om farerne ved uopmærksomhed. Vi kørte selv en kampagne med gode råd til vores bilister i 2014. Vi kan se på statistikken, at det hjalp, og det gentager vi nu, siger Michael Jensen, direktør i ALD.

ALD har trukket tallene ud fra skadesstatistikker fra ca 13.000 bilister. Bilisterne er bredt fordelt på geografi, køn og alder samt type af bil. Tallene dækker uheld og skader ved påkørsel af en modpart bagfra, køsammenstød, vognbaneskift, manglende overholdelse af vigepligt og overskridelse af vejmidten. Det er uheld, hvor uopmærksomhed ofte er den afgørende faktor for, at det går galt.

Gode råd til at undgå uopmærksomhedsuheld

  • Start med at ændre din egen holdning så du kører bil, når du kører bil
  • Brug bluetooth til telefonen og sms ikke under kørslen
  • Rod ikke med radioen og saml ikke noget op i bilen, før du holder stille
  • Hav altid blikket rettet mod vejen og ikke på f.eks. din medpassager eller børnene på bagsædet
  • Hold afstand – 1/3 af alle ulykker er køsammenstød

Kilde: ALD

Fakta om statistikken:

statistik_uopmaerkso...

Statistikken er baseret på skadesstatistikker fra ca 13.000 bilister og dækker samtlige indberetninger af uheld til ALD Forsikring i perioden 2011 til 2015 undtaget småskader uden modpart. Bilisterne er bredt fordelt på geografi, køn og alder samt type af bil.

Yderligere oplysninger: Michael Jensen, kommerciel direktør, ALD Automotive, tlf. 3017 7013

Skal vi hjælpe din virksomhed?

Hvis du tænker, det kunne være en god ide at gøre en indsats for dette i din virksomhed, så hjælper vi meget gerne med gode råd til fx en politik eller vejledning til medarbejdere, som kan sætte fokus på at køre bil, når man kører bil, så skader kan nedbringes. Kontakt vores forsikringsafdeling på 3355 8060 eller forsikring.dk@aldautomotive.com

Se også mere på sikkertrafik.dk